Tria un color per a començar la recerca
Flors de color blanc 

FLORS
SILVESTRES
DE CATALUNYA

  PRESENTACIÓ per Joan Altimira i Noguero 
 

 

Benvinguts a aquest recull fotogràfic, que intento presentar més o menys ordenat, per donar a conèixer el que alguns saben i molts ignoren.

No em vull presentar com un especialista en aquesta matèria ni molt menys, si no com un fidel amant d´aquest entorn que ens envolta i que sovint ens passa desapercebut.
Desprès de més de trenta anys de fer escalades i alpinisme en general, un bon dia em vaig adonar que sempre havia guaitat cap amunt, cap a el cel i que encara que sempre m´agradat la natura i he estimat la muntanya, per terra havien uns sers a els que no li havia donat l´atenció que es mereixen.
Em va sortir la idea passejant pels corriols del nostre estimat Pedraforca i al diumenge següent ja tornava amb la inseparable càmera i em vaig posar a fotografiar totes les flors que veia per les roques, prats i boscos.
Volia fer una guia de butxaca de les flors del massís del Pedraforca i des d´aquell dia, no he deixat de guaitar i estudiar totes les flors que he vist i he trobat.

Vaig ampliar coneixements i el següent pas i més feixuc, va ser intentar fer una guia que cobrís tot el Pirineu nostre, des de la vall d´Aran fins terres de l´Empordà i amb el temps estarà gairebé acabada.
Paral•lelament també em girava pel cap, donar a conèixer tot el recull de fotografies que tenia i que millor que fer-lo aprofitant la tecnologia actual i presentar-vos tota la meva passió envers la naturalesa.
Aquí on entrareu esta el treball d´inacabables jornades, de llargues passejades i com no, de peripècies que no cal comentar, per tal de presentar-vos aquestes imatges i que si no ho fes així, em sentiria con un lladre furtiu de vides, imatges i moments.

Sóc conscient de que hi hauran errades que m´han passat per alt i que menys que ser corregit per vosaltres, que també compartiu la mateixa afició.

Vull que, i és la finalitat principal, us mireu aquest recull i us adoneu de que totes aquestes plantes i flors formen part d´aquest entorn que oblidem, que a vegades menyspreem o que en alguna forma o altre, agredim quotidianament, son sers vius.
Les flors, com tants altres sers vius, viuen i moren, siguin més grans o més boniques o no, però la majoria depenen de l´entorn en el que també hi vivim nosaltres; vull dir que d´alguna manera més o menys directa, els nostres fets incideixen directament en la vida de l´entorn.

Us presento a uns sers a sovint petits al que molts ni els hi fan cas ni cuiden, altres ignoren com ignorem tantes altres coses i a els que hem de cuidar per ser més fràgils que nosaltres.

Aquests poden suportar gairebé tot, les llargues sequeres mediterrànies, les dures tempestes que creuen les altes arestes del Pirineu, els incendis que assolen els boscs, molts fruits de la nostra manca de sensibilitat envers l´entorn.

Pluges, vents, fred, sol extrem, tot ho poden arribar a suportar com porten fent-ho cents d´anys, tot menys la mà destructiva de l´home.
Penseu que moltes d´aquestes plantes, no aixecaran el cap la propera primavera per donant-nos la benvinguda, per que una nova pista forestal ha estat oberta o alguns cents d´arbres d´algun bosc estan sent talats o una nova urbanització esta en construcció o alguna pista d´esquí comença a aixecar-se; també poden haver més complexes esportius o nous habitatges per la costa.
Noves carreteres que ens duran més ràpidament, i com no, cents de camps de conreu abandonats per ser substituïts per bonics polígons industrials de formigó.

Espero que això serveixi per llevar-vos la curiositat envers aquests sers callats que ens envolten i si sou capaços d´evitar trepitjar-les, ni llençar la cigarreta per la finestra del cotxe ni fer un ram per tenir-les a les mans una estoneta i desprès llençar-les o que es morin damunt de qualsevol taula...i prestar-les una mica d´atenció...hem guanyat tots, fins hi tot les generacions a les que els hi deixem el mon.......gràcies.


Agraïments.

Voldria agrair a
Josep Vigo i Bonada, per els seus ensenyaments, que del tot
m´han estat molt útils.
J.Mª Panareda per els seus consells i entusiasme demostrat.
Al company Pere Espinet, sempre disposat
a ajudar i col•laborar.
Als companys de peripècies que m´han
acompanyat a sovint
Francesc Lopez, Francesc Jonch,
Esteve Sais, coneixedor del Parc Cadi-Moixero,
Josep Barnés, coneixedor de La Selva, tant en
minerals com en plantes i ocells.
A l´amic Rafel Curto, que amb tota la seva modèstia,
m´ha obert les portes del Port; gran coneixedor
d´aquests indrets i de tota la seva flora.
A tots els que m´han ajudat, donant-me informació,
agents forestals, als guardes del refugi del
Pedraforca, als veïns dels poblets, als qui m´han passat fotos,
als que m´han animat i m´han fet costat.
A tots, gràcies per el seu suport.
Gràcies
Joan Altimira i Noguero

  PRESENTACIÓ
  UTILITZACIÓ
  VOCABULARI
  BIBLIOGRAFIA
  ENLLAÇOS
  CONTACTE
  INDEX CRIPTÒGAMES
  INDEX FANERÒGAMES
  INDEX ARBRES
  INDEX ORNAMENTALS
  INDEX FAMILIES
  INDEX CATALÀ
  ÍNDICE CASTELLANO
  REMEIERES I COMESTIBLES
  AGALLES I ANOMALIES
  VISITANTS
  FOTO DE PORTADA